torstai 30. elokuuta 2012

MH-kuvausta, hakua ja tokoa

Viimeiseen viikkoon mahtuu otsikossa kirjoitettuja aktiviteetteja. Aikajärjestyksessä jos alkaa purkaa, niin viime sunnuntaina käytiin kääntymässä MH-kuvauksessa. Jos luonnetestiin vertaa, niin ehkä otus oli vähän "miehistynyt" ja edelleen se käyttäytyi aika ennalta arvattavasti. Puolustusreaktiot olivat isommat, kun ehkä olisin osannut arvata. Kaiken kaikkiaan ihan pätevä otus, lukuunottamatta lopun pienoista yllätystä, että kuinka voimakkaasti Otto reagoi ampumiseen. Sinällään se oli sen päivän "kunto", mutta toivottavasti jatkossa ei tule todellisia ongelmia paukkujen kanssa. Tai ylipäätään äänien, tähän mennessä se ei ole osoittanut minkäänlaista ääniherkkyyttä muissa tilanteissa. Viimeksi eilen käytiin ulkoilemassa armeijan alueen vieressä, eikä pamaukset aiheuttaneet mitään reaktiota.

Kuvaajina toimivat Riitta Liimatainen ja Kai Tarkka. Arvioinnit näyttivät kirjoitettuna seuraavanlaisilta. Videot voisin laittaa jakoon, jos olisi tietokone, joka niitä jaksaisi pyörittää ja saisi editoitua niistä näppärän koosteen. Toistaiseksi siis tyydyttävä vaan sanalliseen arvioon. Muut kuvaavat aika hyvin sitä, mitä siellä tapahtui, mutta 7-kohdassa (ääniherkkyys) Otto ei ollut millään tavalla kiinnostunut räminälaitteesta vaan halusi vaan kaikilla mahdollisilla ohituskerroilla haistella jotain ihanaa tuoksua laitteen vieressä. Eli sinällään sanallinen arvio - Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja  houkuttelee koiraa - pitää tietysti paikkaansa, mutta kyse oli siis siitä, ettei koiraa olisi voinut laite vähempää kiinnostaa, ei siitä, ettei se olisi uskaltanut tulla katsomaan laitetta.

1a) KONTAKTI Tervehtiminen: 4. Ottaa itse kontaktia ja vastaa siihen.
1b) KONTAKTI Yhteistyö: 4. Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu TO:sta.
1c) KONTAKTI Käsittely: 3. Hyväksyy käsittelyn.

2a) LEIKKI 1 Leikkihalu: 3. Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee.
2b) LEIKKI 1 Tarttuminen: 3. Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla.
2c) LEIKKI 1 Puruote ja taisteluhalu 3. Tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan/korjailee otetta.

3a) TAKAA-AJO 1. kerta: 1. Ei aloita.
3b) TARTTUMINEN 1. kerta: 1. Ei kiinnostu saaliista / ei juokse perään.
3a) TAKAA-AJO 2. kerta: 1. Ei aloita.
3b) TARTTUMINEN 2. kerta: 1. Ei kiinnostu saaliista / ei juokse perään.

4) AKTIVITEETTITASO: 4.  Tarkkailevainen, toiminnot tai rauhattomuus lisääntyy vähitellen.

5a) ETÄLEIKKI Kiinnostus: 4. Kiinnostunut avustajasta, yksittäisiä lähtöyrityksiä.
5b) ETÄLEIKKI Uhka/aggressio: 3. Osoittaa useampia uhkauseleitä osion ensim. osassa.
5c) ETÄLEIKKI Uteliaisuus: 2. Saapuu linjalle aktiivisen avustajan luo.
5d) ETÄLEIKKI Leikkihalu: 3. Leikkii - voi tarttua varovasti, mutta ei vedä.
5e) ETÄLEIKKI Yhteistyö: 4. Kiinnostunut sekä leikkivästä että passiivisesta avustajasta.

6a) YLLÄTYS Pelko: 1. Ei pysähdy tai pysähtyy nopeasti
6b) YLLÄTYS Puolustus/aggressio: 2. Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä.
6c) YLLÄTYS Uteliaisuus: 4. Menee haalarin luo, kun ohjaaja on edennyt puoliväliin.
6d) YLLÄTYS Jäljellejäävä pelko: 4. Niiaus tai nopeuden vaihtelu samanlaisina vähintään kahdella ohituskerralla.
6e) YLLÄTYS Jäljellejäävä kiinnostus: 2. Pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla.

7a) ÄÄNIHERKKYYS Pelko: 3. Väistää kääntämättä pois katsettaan.
7b) ÄÄNIHERKKYYS Uteliaisuus: 2. Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja  houkuttelee koiraa.
7c) ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä pelko: 1. Ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihteluita tai väistämistä.
7d) ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä kiinnostus: 1. Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan.

8a) AAVEET Puolustus/aggressio: 3. Osoittaa useita uhkauseleitä.
8b) AAVEET Tarkkaavaisuus: 3. Tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai koko ajan toista.
8c) AAVEET Pelko: 1. On ohjaajan edessä tai sivulla.
8d) AAVEET Uteliaisuus: 4. Menee katsomaan, kun ohjaaja on edennyt puoleen väliin.
8e) AAVEET Kontaktinotto aaveeseen: 4. Ottaa itse kontaktia avustajaan.

9a) LEIKKI 2 Leikkihalu: 2. Ei leiki - osoittaa kiinnostusta.
9b) LEIKKI 2 Tarttuminen: 3. Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla.

10) AMPUMINEN: 5. Häiriintynyt, pelokas.

Tällä viikolla ollaan tokotettu päivittäin. Onko se joku sellainen sanonta, että jos kenraali menee päin honkia, niin sitten varsinainen esiintyminen on priimaa. Tää voisi mun toiveiden mukaan pitää paikkansa, sillä tiistain viimeinen harjoitus kentällä ennen kisoja oli kyllä sellaista taistelua taas. Tunnari ok + liikkeestä istuminen ok. Mutta ruutu oli kateissa, jäi kummallisesti himmailemaan ruudun eteen, toistuvasti. Luoksetulossa oli tervaa tassunpohjissa, kun ei meinannut päästä alkupaikalta liikkeelle ja meni hiippailuksi ennen tötteröitä. Näitä ollaan nyt työstetty, esim. luoksetulon ensimmäinen käsky taitaakin meillä olla "vapaa", jotta saan koiran vapautumaan tai yleensäkään hievahtamaan. Ou jee... No, nyt ollaan veivattu ruutua, luoksetuloa, kakeja (mitkä muuten on olleet aika kivat!) ja metallinoutoa. Muiden pitäisi olla kohtuullisen varmoja liikkeitä, siis ylipäätään siihen tasoon nähden, missä mennään.

Tänään hakutreeneissä tuli todistettua uusi ongelma, joka on jostain puskista näköjään tullut. Etukulmien ilmaisut olivat jo viime viikolla karseat, koira ehtii kuseskella ja hengailla piilolla aikansa, ennenkuin aloittaa huonorytmisen haukun. Ja tämä on siis pelkkien etukulmien ongelma, sen jälkeen ei ongelmaa. Tänään tehtiin seuraavanlainen plänä (siis ennen kuin tiedostin, että meillä on oikeasti etukulmaongelma): vasempaan etukulmaan umppariin pakeneva maalimies. Koira lähetetään kuitenkin ensin valmiille maalimiehelle oikeaan etukulmaan. Ja kappas, toisin kuin luulin, Otto tekikin tosi hyvän piston oikeaan etukulmaa. Se ilmaisu oli sitten vaan sieltä ja syvältä, ainakin kolme puskaa käytiin kusemassa, ennenkuin vinkuna alkoi. Tämän jälkeen vasemman etukulman nosto, löysi luultavasti aika nopeasti. Mutta sitten taas huhhaili, oli tunkenut umppariin sisällekin ja haukkui ne väkinäiset haukkunsa. Kolmas maalimies oli oikealla valmiina umpparissa. Etsi ja löysi hyvin, tsekkasi piilon ja aloitti hyvä haukun. Neljäs maalimies pakenevana, ei ilmaisuongelmaa.

Voihan sviddu siis sanon minä, nyt kun hallinta / suorat pistot / nenäkäyttö / umppari-ilmaisut tuntuisi olevan selvemmillä vesillä, niin sitten tarttee alkaa keksiä ratkaisuja etukulmien huonoon ilmaisuun. Plääh! Vinkiksi ensi kertaa varten saatiin, että voisi laittaa ekalla pistolla etukulmaan tyhjälle ja kun se palaa takaisin, niin maalimies lähtee karkuun toiseen etukulmaan ja koira saa vaikka vähän varastaa perään. Jotenkin tässä ongelmassa on kai kyse maalimiesmotivaatiosta, vaikka se mielellään lähteekin ja etsii. No, katotaas taas ensi kerralla, että mikä on meininki karvakorvan kanssa! Korvista muuten puheenollen, saatiin noottia MH-kuvauksessa muilta karkkari-ihmisiltä, että Oton korvakarvoille voisi tehdä jotain. No joo, onhan ne vähän rehahtaneet... Oon tällä viikolla yrittänyt joka ilta saada aikaiseksi nyppiä ne, mutta ei oo poika vielä joutunut luopumaan hapsuistaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti